Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień.

glowne7

Pyszne i proste drożdżówki z serem to świetna przekąska zarówno na deser, jak i dla dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni.

Przepis

przygot71Składniki:

  • 30g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko

Nadzienie::

  • 250g sera białego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przepis na nadzienie jest jeszcze z czasów gdy mieszkaliśmy w Polsce, obecnie kupujemy 250g przyprawionego serka 20%. Jest to taki sam ser jak dostępny w Polsce we wiaderkach, ser do serników.

Przygotowanie:

przygot74Mleko troszkę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier,  dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W ziemie odstawiamy na kaloryfer, w lato albo na okno, gdy mocno świeci słońce, albo włączamy lekko piec na najniższy poziom i wstawiamy rozczyn do środka.

Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, masłem i jednym jajkiem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie się odklejać od rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

przygot7Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę.

Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki.

przygot73Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia.

Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem.

…Smacznego

podst7