Pyszne i proste drożdżówki z serem to świetna przekąska zarówno na deser, jak i dla dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni.
Przepis
Składniki:
- 30g drożdży
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
Nadzienie::
- 250g sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przepis na nadzienie jest jeszcze z czasów gdy mieszkaliśmy w Polsce, obecnie kupujemy 250g przyprawionego serka 20%. Jest to taki sam ser jak dostępny w Polsce we wiaderkach, ser do serników.
Przygotowanie:
Mleko troszkę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W ziemie odstawiamy na kaloryfer, w lato albo na okno, gdy mocno świeci słońce, albo włączamy lekko piec na najniższy poziom i wstawiamy rozczyn do środka.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, masłem i jednym jajkiem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie się odklejać od rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę.
Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki.
Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia.
Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem.
…Smacznego