Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

gotowe3

Pierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady i wiśni.

Przepis

produkty3Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 300 g konfitury
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła

przygot3Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło, gdy całe się rozpuści, dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy z palnika.

Mieszamy do momentu roztopienia się czekolady i otrzymania gładkiej masy.

Dodajemy konfiturę, cukier, sól i roztrzepane jajka (kiedyś nie roztrzepałam i też wyszło).

Mieszamy tylko do połączenia się składników.przygot33

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników.

Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut, lub troszkę dłużej, sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak będzie suchy to gotowe.

Gotowe ciasto wystudzić i polać polewą.

W celu przygotowania polewyprzygot31 roztapiamy masło w garnku i dodajemy posiekaną czekoladę, po połączeniu składników, na chwilę odstawiamy. Gdy lekko się wystudzi (ale ciągle będzie płynna), polewamy ja ciasto i gotowe.

 

….Smacznego

glowne3