Pierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady i wiśni.
Przepis
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 300 g konfitury
- 150 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, gdy całe się rozpuści, dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy z palnika.
Mieszamy do momentu roztopienia się czekolady i otrzymania gładkiej masy.
Dodajemy konfiturę, cukier, sól i roztrzepane jajka (kiedyś nie roztrzepałam i też wyszło).
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników.
Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut, lub troszkę dłużej, sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak będzie suchy to gotowe.
Gotowe ciasto wystudzić i polać polewą.
W celu przygotowania polewy roztapiamy masło w garnku i dodajemy posiekaną czekoladę, po połączeniu składników, na chwilę odstawiamy. Gdy lekko się wystudzi (ale ciągle będzie płynna), polewamy ja ciasto i gotowe.
….Smacznego