Smażony makaron z kurczakiem – na szybko

danie

Witamy nasz pierwszy wpis to smażony makaron z kurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein w markecie. Często są organizowane tygodnie różnych kultur w marketach i wtedy można taki makaron dostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami.

Przepis

składnikiSkładniki:

 

  • Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg
  • Pieczarki 300 g
  • Makaron Chow Mein 250 g
  • Chińska mieszanka warzywna 750 g
  • Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek
  • Olej sezamowy 2-3 łyżki
  • Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp.

Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je ograniczyć.

pieczOczywiście mieszankę warzywną można zastąpić świeżymi warzywami, nie muszą one być chińskie. Często kupujemy mrożone mieszanki, bo przede wszystkim dają różnorodność, jak byśmy kupili wszystkie warzywa, które się w niej znajdują, to po pierwsze wyjdzie dużo drożej, a po drugie mielibyśmy porcje dla kilkunastu osób, a co później robić z resztkami warzyw, czy otwartymi puszkami. Dlatego nie będziemy pokazywać tutaj jaką to robimy zdrową kuchnię, na naturalnych składnikach, tylko prawdziwe codzienne smaczne dania.

Sos sojowy bardzo lubię ciemny, jest dużo intensywniejszy, ale trzeba z nim uważać, bo bardzo barwi potrawę i wygląda ona nieciekawie.

Olej sezamowy, można zastąpić innym olejem orzechowym, ale to właśnie on jest sprawcą tego oryginalnego smaku smażonego makaronu. Również kupujemy go podczas tygodni chińskich w różnych marketach.

Przyprawy, napisałem ogólnie, bo każdy lubi co innego. Często spotkałem się z odrzucaniem przepisu ze względu na jakąś przyprawę, której nie lubimy. Wszystko ma mieć smak. Nie bójmy się mieszanek przypraw, tylko uważajmy żeby nie były zbyt słone.

Przygotowanie

miesoMarynujemy mięso:

Kroimy pierś z kurczaka na kawałki ok. 2 cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy:

  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju (może być zwykły rzepakowy, czy słonecznikowy)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pół łyżeczki kurkumy (doda ładny kolor)
  • suszona papryka
  • trawa cytrynowa
  • mieszanka przypraw chińskich
  • wegeta

Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron.

Tak zamarynowane mięso odstawiamy przynajmniej na 10 minut.

Smażenie:

warzywaPieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy, niezbyt długo, żeby nie zrobiły się bardzo małe i czarne. Osobno smażymy warzywa, tak żeby nie były zimne, odparowała z nich woda, ale żeby nie zrobiły się zbyt miękkie. Szczególnie przy mrożonkach trzeba uważać, żeby nie zrobiła się z nich ciapka.

Mięso również smażymy oddzielnie, na dość dużym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy mięso będzie usmażone mieszamy wszystkie składniki w woku, albo garnku.

Makaron:

makaronZgodnie z przepisem na opakowaniu powinniśmy ugotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić makaron na 4 minuty. My wrzucamy go tylko na 2 maksymalnie 3 minuty. Warto wcześniej go połamać, będzie łatwiejszy do jedzenia.

Odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie, dodając 2 łyżki sosu sojowego i 2-3 łyżki oleju sezamowego. Smażymy go cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie się lekko przypalać.

Makaron wrzucamy do warzyw z kurczakiem, dokładnie mieszamy i całość bez przykrycia smażymy około 5-10 minut. Gotowe

….Smacznego

gotowe

Pobierz przepis pdf.