Przystawki
Przystawki, czyli zarówno dodatki do obiadu, oraz nie słodkie przekąski. Wszystko co można postawić na stole i zachwycić znajomych podczas spotkań towarzyskich, albo przekąsić sobie między posiłkami.
Serowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Przepis Składniki: paczka…
Czytaj dalej
Pogoda za oknem typowo grzybowa, więc czemu nie spróbować przygotować czegoś oryginalnego właśnie z grzybów. Tym razem przystawka, która zarówno świetnie się nada jako przekąska, jak również jako dodatek do głównego dania. My wykorzystaliśmy brązowe pieczarki, ale oczywiście z grzybami leśnymi będzie ona dużo lepsza. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki:…
Czytaj dalej
Kolejny szybki i prosty przepis na świetną przekąskę, która idealnie pasuje zarówno do grilla, jak i na wszystkie imprezy w większym gronie. Przygotowanie chlebka zajmuje dosłownie chwilkę, a smak i uznanie gości bezcenne. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: duży okrągły chlebek 500 g sera w kawałku 20 g masła świeży…
Czytaj dalej
Następne gofry które przetestowaliśmy, to gofry z serem. Gofry z reguły kojarzą nam się z deserem, ale tym razem nie będą na słodko. Świetnie pasują jako zakąski, na przykład maczane w dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie…
Czytaj dalej
Po świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na…
Czytaj dalej
Dzisiaj coś bardzo prostego, ale chyba w Polsce niezbyt znanego. W naszym domu ziemniaki jako podstawa dania lub jak je zwali inni „zapychacz”, podawało się z koperkiem, pietruszką lub tłuczone z masłem (takie niby piure). Jak już nie raz wspominaliśmy obecnie mieszkamy w Niemczech, gdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są…
Czytaj dalej
Faszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i…
Czytaj dalej