Pomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje.
Przepis
Składniki:
- 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 6 jajek
- 6 łyżek kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml śmietany kremówki
Jabłka można śmiało zastąpić innymi owocami, jednak o tej porze roku to właśnie jabłka smakują najlepiej.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, w przypadku dużych jabłek kroimy na osiem części.
Ucieramy masło z cukrem, na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle miksując.
Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami.
Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości.
Na wierzch układamy jabłka.
Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można je posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo cukrem pudrem już po wyjęciu z pieca i ostygnięciu.
Całość pieczemy w temperaturze 175’C (termoobieg 160’C) przez 25-30 minut. Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Oczywiście musi być suchy.
….Smacznego